​پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان


ارائه مشاوره اختصاصی و آموزش جهت پیاده سازی موارد مربوط به قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی.


از زمان اخذ کلیدهای عمومی، خصوصی و گواهی امضای دیجیتال تا ارسال صورتحساب الکترونیکی از خدمات ویژه محاسبان رایمند پیروز
​​​​​​​ محسوب می‌شود.

​خدمات مرتبط پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان


نحوه ثبت نام در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه


صدور و ارسال انواع صورتحساب الکترونیکی


شناسه کالا و خدمات


مشاوره و راه اندازی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی


قبل از کسب اطلاع در مورد سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی به این نکته بسیار توجه کنید که دلیل اجرای این قانون و ویژگی های این قانون چیست و چه تاثیراتی بر فعالیت های اقتصادی، وظایف حسابداران و مدیران مالی و مشاوران مالیاتی دارد.


اگر از سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی اطلاعات دقیق و کاربردی در دسترس ندارید در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت شفاف و قابل فهم سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی را تشریح کنیم. صاحبان کسب و کارها ، شرکت ها، حسابداران و مدیران مالی و غیره، این سامانه را به فال نیک بگیرند و سعی کنند در ابتدا دلایل اجرا و مواضع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را درک کنند.


درست می باشد که این سامانه قرار است انقلاب بزرگی در نظام مالیاتی کشور به وجود آورد اما نگران اجرا و آموزش آن نباشید و به دقت مطالب این مقاله و آموزش های سازمان امور مالیاتی را طی زمان مطالعه نمایید.


قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی


اگر حسابدار هستید یا مدیر عامل، اگر در حوزه مالی، مالیاتی و حسابداری فعالیت دارید یا صاحب کسب و کار هستید موارد زیر را برای آشنایی با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مطالعه نمایید. مالی کده با تلاش کارشناسان مالیاتی و مدیران مالی خود خود سعی کرده است موارد زیر را با زبانی ساده و قابل فهم مطرح کند تا تمام مودیان و حسابداران و مدیران مالی از آن بهره مند شوند.


پیشنهاد می شود قبل از ورود عمیق به این مبحث به عنوان مقدمه ، هدف و پیشینه سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی را مطالعه کنید تا از کلیات و منطق این قانون درک بیشتری داشته باشید. مطالعه مقدمات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان به شما در آگاهی و فهم بیشتر این قانون کمک خواهد کرد.


پیشینه و اهداف سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی


پیشنهاد می شود قبل از شروع به جزئیات این مطلب ابتدا به عنوان مقدمه و با هدف درک بیشتر از این سامانه پیشینه و اهداف قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را مطالعه و بررسی نمایید تا در مطالب بعدی سامانه مودیان و پایان های فروشگاهی را با سهولت مطالب را فرا بگیرید. دقت کنید که قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان موضوعی بسیار با اهمیت است و با توجه به سیاست های سازمان امور مالیاتی در راستای شفاف سازی اطلاعات مالی و اقتصادی و همچنین هوشمند سازی نظام مالیاتی قرار است عملکرد و وظایف حسابداران و مودیان تغییر یابد و فرآیند و نکات اظهار درآمد توسط مودی، نحوه محاسبه درآمد و مالیات بر درآمد پرداختنی و رسیدگی مالیاتی و... شکل جدیدی به خود بگیرد.


سازمان امور مالیاتی تاکید بر ضرورت مالیات ستانی بر اساس اطلاعات شفاف و قابل استناد دارد و به کمک استفاده از ابزارهای ثبت معاملات و سامانه های مبتنی بر اطلاعات به دنبال هوشمند سازی سیستم مالیاتی و برقراری عدالت مالیاتی است. به موجب اهمیت این موضوع، سیاست گذاران این قانون به دنبال جلوگیری از فرار مالیاتی و رفتار منصفانه با مودی هستند و قصد دارند تشخیص مالیات فعالان اقتصادی بدون تبعیض و بر مبنای اطلاعات موثق و قابل اتکا به اسناد و مدارک مالی باشند.


قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی به عنوان بستری مهم و اصلی برای اجرای سایر قوانین مالیاتی است از جمله قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 که براساس آن همه کسانی که مشمول این قانون هستند مکلف به عضویت و ثبت نام در سامانه مودیان هستند و برای فروش کالا و خدمات خود می بایست صورتحساب الکترونیکی صادر کنند. توجه کنید که ماخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالا و خدمات برای کسانی که عضو سامانه مودیان هستند همان ارزش فروش درج شده در صورتحساب الکترونیکی است که در سامانه توسط آنها درج شده است.

​سامانه مودیان چیست

​​​یک سامانه محوری با ویژگی تبادل موثر اطلاعات بین مودیان و سازمان امور مالیاتی


سامانه مودیان چیست؟


در ابتدا بدانید که سامانه مودیان یکی از کلیدی ترین ارکان برای رسیدن به اهداف اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان است. سامانه مودیان یک سامانه محوری با ویژگی تبادل موثر اطلاعات بین مودیان و سازمان امور مالیاتی است. سامانه مودیان متشکل از تعدادی زیر سامانه اصلی و فرعی است. این زیر سامانه ها به صورت یکپارچه در یک پیکربندی ، نیازهای سازمان امور مالیاتی و الزامات مربوطه در بخش هایی مانند ارائه خدمات الکترونیکی، جمع آوری اطلاعات و محاسبه مالیات ارزش افزوده، راحت و تسهیل کردن تعامل و ارتباطات بین مودیان و سازمان امور مالیاتی و.. را فراهم کرده است.


همه این موارد از ویژگی های ارزنده سامانه مودیان است. سامانه مودیان به عنوان مرجع نهایی برای ثبت، صدور و استعلام صورتحساب های الکترونیکی مودیان می باشد و از مهم ترین سامانه های نظام مالیاتی هوشمند به حساب می آید. در انتهای مطالب به صورت تصویری آموزش نحوه ثبت نام در سامانه مودیان را توضیح داده ایم.

تعریف سامانه مودیان


سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی، کارپوشه ویژه­ای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصرا از طریق آن کارپوشه انجام می­ شود.


مودیان می­ توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه ­های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند. مرجع نهائی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان می ­باشد.


پایانه فروشگاهی متصل به سامانه مودیان چیست؟​​​​​​​


پایانه فروشگاهی عبارت است از هرگونه سخت افزار و نرم افزار از قبیل رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی یا POS ، گوشی یا موبایل هوشمند یا هر ابزاری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته باشد و همچنین بتواند بر اساس استانداردهای سازمان امور مالیاتی صورتحساب الکترونیکی صادر کند.


صورت حساب الکترونیکی ، صورت حسابی می باشد که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی با طول 22 کارکتر است که مشخصات و جزئیات آن با توجه به نوع کسب و کار به وسیله سازمان امور مالیاتی تعیین و اعلام می گردد. بنابراین هر کسب و کاری می تواند با توجه به نوع و حجم فعالیت خود هر یک از انواع پایانه های فروشگاهی را انتخاب کند.


برای دریافت مجوز ثبت اطلاعات پایانه فروشگاهی نیاز است که ثبت نام مودی به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تایید شود. و بعد از ورود به ثبت نام الکترونیک به وسیله بخش " سایر خدمات " قسمت " ثبت مشخصات پایانه فروشگاهی و حافظه مالیاتی" را انتخاب کرد و اطلاعات مربوط به پایانه فروشگاهی را ثبت نمود.


پایانه فروشگاهی همان رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos)، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.


تعریف پایانه فروشگاهی


اشخاص مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان


تمام صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل های چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366/12/03 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون می باشند.


در این قانون هرموقع از کلمه مؤدی استفاده می شود، منظور اشخاص مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان است مگر خلاف آن مشخص شده باشد.


دقت داشته باشید که تمام صاحبان مشاغل چه صنفی (برای مثال سوپر مارکت ها، خیاط ها، طلا فروشان، نانواها و غیره) چه غیر صنفی ( برای مثال وکلا و پزشکان و غیره) و همچنین اشخاص حقوقی مانند شرکت ها می بایست این قانون را رعایت نمایند.

​​​​چه کسانی مشمول قانون پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان هستند؟

​وَ

​چه تکالیفی دارند؟


تکالیف اشخاص مشمول قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان


تکالیف اشخاص مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بر اساس موادر قانونی آن به شرح زیر است


تکالیف اشخاص مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بر اساس ماده 2 این قانون:

​یه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، نسبت به ثبت نام در سامانه مؤدیان اقدام کنند. خرده فروشیها و واحدهای صنفی که مستقیما با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مؤدیان ، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی می باشند.

استفاده از پایانه فروشگاهی برای مؤدیانی که مستقیما" با مصرف کننده نهایی ارتباط ندارند، الزامی نیست؛ اما مؤدیان مذکور موظفند کلیه صورتحساب های خود را به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، از طریق سامانه مؤدیان صادر کنند.
​​​​​​​
سازمان با همکاری اتاق اصناف ایران مکلف است نسبت به آموزش، توانمند سازی و مشاوره به اشخاص مشمول اقدام کند. کارگروهی مرکب از نمایندگان سازمان اتاق اصناف ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در هر استان تشکیل می شود.


کارگروه مذکور موظف است که به صورت سالانه درخواست مودیانی که اظهار به عدم توانایی در استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را دارند، بررسی کند و در صورتی که این کارگروه با در نظر گرفتن شرایط مودی نظیر ویژگی های جسمی، منطقه جغرافیایی، سابقه مالیاتی و زیر ساخت ها و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری تشخیص به ناتوانی و یا توانایی کمتر وی در استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را دهد، شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی موظف خواهند بود نسبت به آموزش، توانمند سازی، نصب و راه اندازی پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان برای این دسته از مودیان اقدام کنند، به نحوی که مسئولیتها و جریمه های عدم صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان به نیابت از این قبیل مودیان بر عهده شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود.


این مسئولیت و جریمه های موضوع این قانون، شامل مواردی که عدم صدور صورتحساب الکترونیکی ناشی از کتمان درآمد توسط مودی می باشد، نخواهد بود. مودیان مذکور مکلفند کارمزد (تعرفه) استفاده از خدمات شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی که مطابق با ترتیبات ماده 26 این قانون تعیین میشود را پرداخت نمایند.


تبصره- فهرست مودیانی که به دلیل ارائه کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده و نیز ماهیت کسب و کار آنها ، امکان عضویت در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی را ندارند، به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و پساز تصویب هیئت وزیران، حداکثر تا پایان دی ماه هر سال برای عملکرد سال بعد توسط سازمان، اعلام خواهد شد.

سبد خرید